Kijktip: Dood aan het dataïsme

VPRO Tegenlicht
NPO 2, Zondag 24 januari 22.10-23.05 uur

Volgens mij een echte kijktip voor lezers van mijn nieuwsbrieven en iedereen die geïnteresseerd is in hoe de werkelijkheid nu echt in elkaar zit en hoe onze geest werkt. Lees vooral het artikel van Hans van Wetering in de VPRO gids 4 – 23 t/m 29 januari . Ook als je geen VPRO lid bent, kun je waarschijnlijk het artikel gratis lezen. Maar voor alle zekerheid zal ik hier ook mijn redenen beschrijven om de uitzending aan te bevelen.

Uit het artikel in de gids:

Regisseur Hans Busstra gaat in Technologie als religie op zoek naar zingeving in de wereld van de moderne technologie, en stuit daarbij op het dataïsme. ‘Het is volgens mij gewoon onzin.’

Wat is dataïsme?

Dat is het idee dat het menselijk brein niet fundamenteel anders is dan een computer. Dat houdt in dat je geest niet meer is dan een verzameling bits en een algoritme dat die bits verwerkt. Je zou je geest volgens die visie ook kunnen uploaden naar de harde schijf van een computer. Een soort onsterfelijkheid, zolang de computer blijft functioneren.

Recreating the Human Mind in a Computer

of deze Ted-talk:

How close are we to uploading our minds? – Michael S.A. Graziano
321.870 weergaven•28 okt. 2019

Klinkt bovenstaande gek? Er zijn mensen die dit serieus geloven. In mijn opinie wordt de mens – en zijn omgeving – daarmee ontdaan van elke echte zin en is de weg vrij voor liefdeloze uitbuiting. De dood en de angst daarvoor zijn daarmee echter niet uitgebannen. Ik vermoed eerder dat hiermee een uitweg wordt gezocht uit de onontkoombaarheid van het einde van je lichaam en daarmee voor deze gelovers het einde van hun geest. Zoals Busstra merkt brengt het dataïsme vreug nog troost. Volgens hem onzin dus.

Busstra merkt terecht op dat dataïsme en de materialistische metafysica – zoals die algemeen beleden wordt – nauw verwant zijn. Beide zijn niet meer dan een geloof.

Kosmisch bewustzijn

Zoals Bernardo Kastrup ons wil zeggen: Materialism is Baloney

Busstra is uiteindelijk veel meer gaan voelen voor de ideeën van Kastrup. En die komen behoorlijk overeen met de conclusie die ik in mijn boek trek. Er is één kosmisch bewustzijn, wij – de multiple personality fragmenten ervan – zijn de spelers en de belevers in het grote verhaal dat dat kosmische bewustzijn bedenkt.

En ik weet zeker dat die rol die ik speel niet afgelopen zal zijn met het einde van mijn fysieke lichaam.

Ik ben heel benieuwd wat Busstra er van maakt.

De uitzending is te bekijken via NPO start: Technologie als religie

Quantum Physics is NOT Weird. On the Contrary.

De vertaling van mijn boek is gedaan. De Engelse versie, die niet alleen een vertaling is maar ook een verbetering en een uitbreiding met consilience, is afgelopen weekend als Ebook gepubliceerd. Het is de bedoeling dat die buiten Nederland ook te koop is maar in elk geval staat het Ebook al bij Bol.com in de etalage.

Ir. Paul J. van Leeuwen MSc studeerde af in de technische natuurkunde in 1974 aan de TU Delft. Kwantumfysica was nog geen onderdeel van zijn curriculum toen. Hij behaalde in 1993 een master of science in kennistechnologie bij het CIBIT verbonden aan de Utrechtse universiteit. Veel later in zijn carrière ontdekte hij de kwantumfysica en haar connectie met informatie en bewustzijn. Na zijn pensionering startte hij postacademische cursussen in kwantumfysica, informatie en bewustzijn. De inhoud van zijn cursussen is samengevat in zijn boek 'Kwantumfysica, informatie en bewustzijn'. Dit boek is ook in het Engels gepubliceerd onder de titel: 'Quantum Physics is NOT Weird'.

3 antwoorden op “Kijktip: Dood aan het dataïsme”

 1. Benieuwd of Busstra ingaat op Frank Tipler’s theorie (The Physics of Immortality (1994)). Hij stelt (mijn weergave in het kort):

  – de geheugenomvang en de verwerkingssnelheid van informatiesystemen neemt exponentieel toe;
  – we beschikken al over de opslagcapaciteit om de volledige informatie-inhoud van een mens en zijn leven vast te leggen,
  – slechts de verwerkingssnelheid moet omhoog om een mens in een computer te kunnen simuleren;
  – dat wordt vervolgens ook mogelijk voor steeds grotere verzamelingen;
  – er is geen onderscheid tussen simulatie en origineel;
  – (gesimuleerd) leven zal over het gehele heelal worden verspreid;
  – door de expansie van het heelal zal dat leven eerst geen onderling contact kunnen hebben, maar dat verandert als het heelal krimpt en informatie uit het gehele heelal bijeen zal komen;
  – in de eindfase is alle informatie over alles wat ooit in het heelal is geweest en heeft geleefd in een soort minuscule supercomputer aanwezig;
  – ieder leven dat heeft bestaan, maar ook ieder leven dat niet heeft bestaan maar mogelijk was, verrijst via simulatie in de laatste minuten voor het heelal eindigt (wederopstanding in het punt omega);
  – door de hoge verwerkingssnelheid van informatie zullen die laatste minuten in de simulatie ervaren worden als eeuwig leven (ervaringstijd).

  Christenen neigen er naar om Tipler’s verhaal als een wetenschappelijke onderbouwing van geloofspunten (punt omega, wederopstanding en eeuwig leven) te omarmen. Hij pakte dit op voor een tweede boek (The Physics of Christianity (2007)) wat ik niet heb gelezen. In het tijdschrift Gamma van de Stichting Teilhard de Chardin werd een discussie gevoerd tussen Tipler, Bonting (hoogleraar biochemie en theoloog) en Pannenberg (hoogleraar theologie).

  Hoe hij nieuwe inzichten die het onwaarschijnlijk dat het heelal zal samentrekken (geen bundeling van informatie in een punt) heeft verwerkt weet ik niet.

  Verder betwijfel ik of gelovigen een wederopstanding en een eeuwig leven als bits in een computer wel zo aantrekkelijk zullen vinden.

  Maar goed, ik begrijp nu dat Tipler navolgers heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *