Aanbevolen boeken

Literatuur die ik bijzonder de moeite vind

In de loop van mijn ontwikkeling van de cursussen en het schrijven van het boek heb ik nogal wat gelezen. Bij deze een kleine bloemlezing van titels die ik zeer geschikt acht voor niet-fysisch opgeleide cursisten en andere belangstellenden maar ook en misschien juist voor fysici.

Kwantumfysica, informatie en bewustzijn

Dit is het boek dat bij mijn cursussen hoort. Geen wiskunde, wel flink denkwerk vereist.

Toeval!

Hoe de kwantumfysica ons wereldbeeld veranderd.

Een van de meest toonaangevende fysici laat zien in begrijpelijke taal wat de kwantumfysica filosofisch betekent.

Helder. Meer dan een keer lezen.

Nog tweedehands te koop.

The Way from Science to Soul

Casey Blood is een ongebruikelijke mix van fysicus en Soefi mys:cus. Zijn kijk op kwantumfysica wordt dus door beide interesses gekleurd. Dat heeft een interessant en prima leesbaar verhaal opgeleverd.
Zijn inzichten zijn zeker de moeite van het vernemen waard. Kijk ook op zijn website over kwantumfysica waar veel begrippen duidelijk worden uitgelegd.

Kwantum Theorie in 30 seconden

De belangrijkste inzichten en stellingen uit de kwantummechanica

Goed als naslagwerk bij mijn cursussen om alle begrippen nog eens kort en krachtig uitgelegd te krijgen.

Per 2 pagina’s één begrip links en met rechts het plaatje.

Nog tweedehands te koop.

Quantum Enigma

Physics Encounters Consciousness

Twee fysici - een fysica professor en een fysica docent aan de universiteit van Californie, Santa Cruz - leggen helder uit waarom en hoe je bewustzijn tegenkomt in de kwantumfysica. En ook waarom dit niet genegeerd kan worden.

Dit boek komt het dichtst in de buurt van mijn cursussen.

In Einsteins achtertuin

Een duizelingwekkende toer langs de mooiste ideeën uit de natuurkunde

Een autobiografisch verhaal van een meisje dat op school niets van natuurkunde wilde weten maar gedreven door haar vraag waar alles vandaan komt uiteindelijk gesprekspartner wordt van de grootste bekende fysici.

Spannend, humoristisch, maar af en toe misschien wat hoog gegrepen.

The Universe in your Hand

A Journey through Space, Time and beyond

Galfard neemt de lezer in zijn boek mee op reis door ruimte en tijd, laat zien hoe het heelal ontstaan is en welke fysische principes daarbij een rol gespeeld hebben. In een goed te begrijpen relaas behandelt hij onderwerpen van ruimtetijd tot kwantumtheorie, zonder gebruik te maken van allerlei moeilijke wiskundige technieken. Het boek levert een goed inzicht in de status van de moderne fysica en de uitdagingen die er zijn om de relativiteitstheorie, die de ruimtetijd beschrijft, te verenigen met de wetten van het allerkleinste, kwantumfysica, tot een theorie van alles.

Dit boek leest als een trein. Dat wil niet zeggen dat ik het overal mee eens ben maar dat hoeft ook niet. Galfard zegt veel over de kwantumcollaps maar helaas uitermate weinig over de relatie tussen kwantumfysica en bewustzijn.

previous arrow
next arrow
Slider