Cursussen kwantumfysica voor niet-fysici

Tijdens een cursus – buitengewone verschijnselen – van Koo van der Wal citeerde de docent, bij een kort uitstapje naar de rol van de kwantumfysica daarbij, de uitspraak van Richard Feynman dat ‘Iedereen die beweerde dat hij of zij iets begreep van kwantumfysica er helemaal niets van begrepen had’. Daarmee leek dat onderwerp voor wat betreft die cursus afgedaan. Ik maakte daarop de opmerking tegen een medecursiste dat dat wat mij betreft wat kort door de bocht was en dat de kwantumfysica goed te bevatten was als je bereid was je vooronderstellingen over de wereld op te geven en dat ik daar wel een cursusje voor niet fysisch opgeleide belangstellenden over zou kunnen geven. Ik wist niet wat ik me op de hals haalde. Maar de proefversie van de cursus werd al dermate enthousiast ontvangen dat ik die nu nog steeds geef bij verschillende Hovo vestigingen. Blijkbaar boeit het onderwerp een breed publiek.

Basiscursus (zes dagdelen)

Daarom, voor diegenen die meer willen weten, vindt u hier de actuele links naar de locaties waar de cursus ‘Kwantumfysica voor niet-fysici’ wordt gegeven. Elke cursus bestaat uit zes middag- of ochtendsessies:

Mijn boek ‘Kwantumfysica, informatie en bewustzijn‘ wordt op de eerste dag van de cursus door mij tegen gereduceerde prijs aangeboden. De eerste zeven hoofdstukken lopen parallel met de zes sessies waarbij de eerste sessie overeenkomt met hoofdstuk 1 en 2.

Verdieping (drie dagdelen)

Uit deze cursus is nog een vervolg van drie sessies ontstaan dat eveneens via de Hovo is aangeboden: ‘Kwantumfysica informeert bewustzijn‘. De inhoud van die vervolgcursus komt overeen met hoofdstuk 8 t/m 12 van het boek.

De vervolgcursus is in Amsterdam en in Eindhoven in het voorjaar van 2019 gegeven. In het najaar van 2019 stond hij weer op het programma van Hovo Rotterdam vanaf 21 november en bij Hovo Amsterdam vanaf 27 november. De vervolgcursus werd ook aangeboden bij de Volksuniversiteit Den Haag,  3 oktober 2019.

Zodra bekend is waar en wanneer deze vervolgcursus gepland is in 2021 komt dat ook hier te staan.

Voor meer info, klik hier.

Wat is tijd? (themadag)

Een ochtend en een middag waarop het begrip van tijd zoals die in de filosofie maar ook in de fysica wordt gehanteerd ingaan en we zullen zien dat hoe dieper we erop ingaan hoe meer de tijd ons raadsels voorzet. Deze eendaagse zomercursus ‘Wat is tijd?‘ is bij Hovo Rotterdam was op 1 juli 2019 gegeven. In 2020 was ze gepland als themadag bij Hovo Brabant op 26 februari 2020.

Voor meer info, klik hier.

Tijd en Licht (vijf dagdelen)

Op februari 2020 start een nieuwe cursus over Tijd en Licht. Een verkenning van deze fenomenen en hun verband. Voor meer informatie, klik hier. Deze cursus is gepland bij de Hovo Brabant in Breda beginnend op 6 september 2020.

Materiaal downloaden

Voor cursisten en andere geïnteresseerden, de presentaties van de zesdelige cursus vindt u, tijdens de cursus, hier in mp4 formaat, te bekijken als een filmpje dus. De (oude) syllabus daarbij vindt u hier. De presentaties van de driedelige vervolgcursus vindt u, ook tijdens de cursus, hier.

De (oude) syllabus van 78 pagina’s voor ‘Kwantumfysica voor niet-fysici’ kunt u ook bekijken op docplayer.nl.