Vijf belangrijke uitgangspunten

We kunnen eigenlijk niet meer om het bewustzijn heen. Het verkrijgen van informatie over een kwantumobject, op welke manier dan ook, beïnvloedt dat object of beter gezegd beïnvloedt de toestandsgolf van dat object. Als het er niet toe doet hoe die informatie wordt verkregen dan komen we onverbiddelijk bij de waarnemer terecht. Die lijkt er wel toe te doen en het enige belangrijke verschil tussen een willekeurig meetinstrument en een willekeurige waarnemer zal daarom het bewustzijn van de waarnemer moeten zijn.

Lees eventueel eerst: Bewustzijn beïnvloedt kwantumeffecten

Belangrijke vragen

Kortom, de waarnemer creëert het waargenomene. Dat roept onmiddellijk de volgende belangrijke vragen op:

 • Hoe doet die waarnemer dat? Het projectiepostulaat dat een mechanisme verondersteld waardoor het bewustzijn van de waarnemer het waargenomene projecteert in een objectief bestaande werkelijkheid lijkt teveel op wat ik het ‘Harry Potter effect’ noem, magie dus.
 • Hoe komt het dat we het er in het algemeen over eens kunnen zijn wat we waarnemen? Als elke waarnemer zijn eigen waarneming creëert dan moet er ook een oorzaak of mechanisme gezocht worden voor de consensus over de waarnemingen door verschillende waarnemers.
 • Het bewustzijn kan geen product zijn van het fysieke brein dat op zijn beurt de waargenomen wereld en daarmee zichzelf weer zou moeten produceren. Maar dan lijkt het alsof we op een Cartesiaanse dualiteit afstevenen waar interactie tussen fysieke materie en niet-fysiek bewustzijn mogelijk is. Hoe kan iets niet-fysieks een fysiek effect uitoefenen?

Uitgangspunten voor een verklaring

De verklarende hypothese zal een antwoord moeten geven op deze belangrijke vragen. Dus dit worden de uitgangspunten:

 1. De kwantumfysica vertelt ons dat het gaat om informatie en niet om de manier waarop die wordt verkregen en daaruit volgt dat bewustzijn nodig is.
 2. Bewustzijn kan niet fysiek zijn omdat we bij de materiële oorsprong ervan in een oorzakelijke lus belanden.
 3. Geen ‘Harry Potter Effect’ a.u.b.
 4. De consensus van meerdere waarnemers dient verklaard.
 5. Zo eenvoudig mogelijk maar niet nog eenvoudiger.

Die verklarende hypothese bestaat, en is al heel oud. Meer weten? Lees het boek: Kwantumfysica, informatie en bewustzijn.

2 antwoorden op “Vijf belangrijke uitgangspunten”

 1. Goedenmorgen !

  Ik ben al geruime tijd en, soms, obsessief op zoek naar een voor mij begrijpelijke beginnende uitleg over de kwantumfysica en dan met name de quantum computers met de oneindige rekenkracht wat veel zal veranderen en anders denken, andere werkelijkheid, gaat ontwikkelen.
  Ik wil het zo graag snappen !
  Heeft u een idee hoe ?

  Misschien klink ik een beetje warrig maar ik ben heel erg nieuwsgierig !

  1. Klaas,

   Zolang de waarnemer, en naar mijn idee zijn bewustzijn, niet wordt meegenomen in de verklaring van de kwantumfysica blijft het onbegrijpelijk. In mijn boek geef ik veel argumenten voor de rol van het bewustzijn en uiteindelijk een verklarend model. Ik zou zeggen, als je ouder bent dan 50, schrijf je in voor een cursus van mij bij de Hovo. Wellicht dat je er dan meer van gaat begrijpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *