Video’s

Op het internet zijn vaak erg interessante video’s over wetenschap in het algemeen en over kwantumfysica in het bijzonder te vinden. Ik zal deze pagina gebruiken om hier af en toe iets aan toe te voegen dat naar mijn mening zeer de moeite waard is in het kader van kwantumfysica en bewustzijn.

Science set Free: lezing van Rupert Sheldrake – 2013

Veel wetenschappers denken graag dat de wetenschap de werking en de eigenschappen van de natuurlijke wereld al begrijpt. De fundamentele vragen zijn beantwoord, alleen de details moeten nog worden ingevuld. De indrukwekkende prestaties van de wetenschap lijken deze zelfverzekerde houding te ondersteunen. Maar recent onderzoek heeft onverwachte kernproblemen aan het licht gebracht in de fysica, de kosmologie, de biologie, de geneeskunde en de psychologie. Dr. Sheldrake is bioloog en auteur van meer dan 80 wetenschappelijke artikelen en 10 boeken, waaronder Science Set Free (september 2012).

De lezingen van Sheldrake over de wetenschap zijn niet alleen scherpe en interessante eyeopeners maar ook zeer humoristisch. Er kan gelachen worden.

Science Set Free EU2013, Part 1

Science Set Free EU2013, Part 2

De Big Bang – Crisis in de kosmologie

Wetenschappers gebruiken over het algemeen de term ‘crisis in de kosmologie’ om de vele en groeiende bewijzen te beschrijven die de Big Bang-theorie tegenspreken of ondermijnen. Decennia lang zijn er talloze wetenschappelijke publicaties gepubliceerd over de tegenstrijdigheid tussen de zogenaamde expansie in het ‘vroege universum’ en de expansie in het ‘latere universum’.

Ik ben het zeker niet op alle punten eens met Wal Thornhill, met name niet met zijn visie op de kwantumfysica, maar het gaat me hier om een wetenschapper die de vinger op de zere plekken wil leggen en ons daarmee uitnodigt om onze visie op de wereld en zoals de wetenschap die ons voorspiegelt aanzienlijk te verruimen.

Wal Thornhill: Big Bang – Time to Wipe the Chalkboard Clean